Jubileumsutställning – 50 år
Tyringe Konstförening bildades 1973. För att fira vårt 50-års jubileum bjöds några konstnärer in, som har ställt ut hos oss tidigare, till en jubileumsutställning. De visar några av sina nyare verk. Vi ser fram emot en fin och varierande utställning och hoppas på många nöjda besökare.
Det är festlig vernissage söndagen den 1 okt kl 14:00-16:30. Mer information kommer på hemsidan.
Alf Lundström, Tyringe
Alf målar med akrylfärg, som torkar snabbt och passar det snabba måleriet där man vill komma vidare i rask takt. Motiven har växlat mellan sensuella former med kroppar i relation till varandra, instrument, hästar, amerikanska bilar, som är konstverk i sig, blommor och under de senaste åren hus i olika skepnader.
Alla dessa intressanta motiv kommer tillbaka ibland i måleriet. Dagsformen bestämmer vad som kommer ner på duken. Det ska vara roligt att måla och det ska synas att det var kul när den skapades.
Amy Krüger, Eriksmåla
Jag, Amy Krüger född 1987 i Tyringe har över 20 års erfarenhet av glasblåsning. Min teknik i glasblåsning har formats genom utbildning på Kosta glascenter och KADK Bornholm och även genom att arbeta för en mängd olika glaskonstnärer runt om i Skandinavien. Att arbeta för och tillsammans med andra har berikat och inspirerat min konstnärliga resa.
Sedan 2017 har jag drivit eget bolag tillsammans med med min man, som en sidoverksamhet. För ungefär samtidigt som vi startade vårt bolag blev jag anställd som hyttmästare på Orranäs Glasbruk. Där har jag blåst glas för flera olika konstnärer som ger mig möjlighet att fördjupa mig i glaset på andra sätt än om jag bara skulle gjort glas bara för mig själv.
Jag började att göra en skulptur ”fiskpåsen” för ca 10 år sedan. Det är en teknik jag utvecklat hur man packar in föremål i solitt glas. Denna skulptur har blivit mitt signum, och den utvecklas hela tiden. Nytt för i år är slipningar på utsidan. ”Fiskpåsen Avtryck” där duktiga slipare hjälper mig att göra mönster på påsen som är inspirerade av bubblor och sjögräs.
Catarina Ekelund-Hagström, Ängelholm
I Catarina Ekelund-Hagströms keramiska produktion möts det kraftfullt jordnära och det eteriska. Fåglarna, i synnerhet de kopparbenta rörfåglarna, har blivit något av hennes signum, men hennes produktion omfattar så mycket mer, från bruksföremål som fat, vinbägare och karaffer till skulpturer och keramiska tavlor, allt präglat av hennes egen omisskännliga estetik.
I grunden finns kärleken till motiven och utforskandet av lerans och glasyrens möjligheter. Det innebär ett ständigt sökande som ger tydliga avtryck i form och innehåll. Detta sökande har lett till en allt större spännvidd och komplexitet i Catarinas produktion.
Hennes skulpturer av fåglar och andra djur är aldrig realistiska avbildningar. Igenkännandes finns alltid där. Man ser att det är en trana, kråka eller lunnefågel. Men det väsentliga är varelsernas karaktär och den fångar Catarina med en kärleksfull glimt i ögat.
Under de senaste åren har emellertid bruksföremålen och skulpturerna fått sällskap av ikonografiska föremål och keramiktavlor där Catarina utforskar och ger uttryck för det kluvna i människans natur.
Det är verk som med ett närmast arketypiskt bildspråk speglar en andlig strävan efter balans i tillvaron, en acceptans för att ljus och mörker, glädje och sorg är ofrånkomliga delar av en människas liv.
av Kenneth Engström
Cecilia Löwegren, Hässleholm
Utbildning:
- Pernbys Målarskola, Stockholm. 1 termin 1964. 4 målarresor i Sverige och utomlands.
- Konstskolan i Kristianstad 2006-2008, 4 terminer.
- Flera mindre kurser i krokiteckning, akvarellmålning, grafik och kritteckning.
Har ingått i konstgruppen Vena flera år, liksom i Grafik 88 och Ars Viva och de senare åren Fria trådar.
Chrissie Lundström, Helsingborg
I mina bilder arbetar jag med människan. Människans förhållande till naturen, människans relationer till sig själv och till andra, ensamhet och möten.
Jag arbetar också med teater -som skapare av visuella föreställningar och som scenograf. Arbetet med konst och teater är ett fruktbart växelbruk för mig, där grundtankar och idéer ofta återvänder, i nya skepnader.
Trä som media erbjuder motstånd, och i arbetet med det växer historier fram, situationer skapas.
Ibland är skulpturerna ensamstående, ibland finns de i bilder där de samspelar med måleri eller annan teknik.
Inre landskap tar plats i yttre, det primitiva och kultiverade finns sida vid sida. Då uppstår ofta drömbilder där det ibland skeva perspektivet kan få oss att se klarare. Det oväntade, poetiska, allvaret -och humor – leder mig i arbetet.
Christel Khan, Förslöv
Kreativitet är för mig att andas, det är min livsluft och undersökande processer är att leva. Att skapa är livsviktigt för mig, ibland har jag önskat att drivkraften kunde mattas av, det vore enklare men är inget alternativ. Det kreativa uttrycket har tagit många skepnader och materialval genom 30 år som konstnär och konsthantverkare.
Jag har bl.a utbildat mig på konstlinje på Nordvästra Skånes folkhögskola, Hdk-Valand Göteborg linjen för keramik/konst, masterexamen keramik/unikat på Danmarks designskole i Köpenhamn. Efter examen har jag arbetat heltid med konst och konsthantverk, sedan 10 år tillbaks i Funkishuset villa Sol i Förslöv.
Bronsskulpturerna är original som jag först modellerar i lera för att sedan gjuta dessa i cire perdue teknik/förlorad vax/. Keramiken byggs för hand och ofta blandar jag in olika material i den mjuka leran så den får sin egen sammansättning. Naturens kraft och former är en stor inspiration vilket ger ett tydligt avtryck i både de keramiska verken och bronsoriginalen.
Gunnel Pålsson, Tormestorp
Målar framförallt akvarell och där använder jag mig av olika tekniker i mitt akvarellskapande. Med mycket vatten släpps pigmentens egenskaper fram. Är medlem i mittskånes konstrunda sedan 17 år. Håller kurser både hemma men även bl.a på folkhögskolor. Älskar att se människor väckas och komma igång i sitt skapande .
Har även hållit kurser i Skottland o Indien där jag också samverkade med hand- in – hand och med Little Lamb School i konstprojekt under de fyra år som jag bodde där.
Har gått kurser för bl.a Arne Isaksson och många fler och ett år på skånska målarskolan. Är utbildad Ateljerista och har jobbat som konstpedagog i tre år på flrskola. Jobbar nu som rektor på Stjärnans förskola som drivs av Tyringe församling där jag gärna har Workshops för både barn och vuxna…
Leif-Åke Andersson, Perstorp
Lämnat återbud
Mats Lindh, Hässleholm
Har studerat akvarell för professor Arne Isacsson. Olje- och akrylmålning på Gerlesborgs konstskola och koppartryck och grafik på Forum Konstakademi i Malmö i Malmö, på 80-talet.
Mina verk har utställts i samlings- och separatutställningar runt Skandinavien och Portugal. Har också deltagit i Carbo Fria International Bienal och Rockford International Bienal
Pelle Strand, Bromölla
Jag betraktar mig själv som autodidakt. Har genomgått en Hermods kurs i teckning innehållande, frihandsteckning, skugglära, perspektiv, porträtt, djur, människor, landskap och komposition. Samt en kurs i estetik.
Jag arbetar både med måleri och träskulpturer.
Jag vill väcka en inre känsla som vi alla bär på, medvetet eller omedvetet. I mitt måleri finns föreställande och abstrakta bilder. Jag är angelägen att behålla bredden och mångfalden, för att inte känna mig begränsad i den kreativa processen. Själva skapandet är för mig det väsentliga och jag varierar mig fritt i teknik och motiv. Jag söker också ljuset, som belyser bilden och som ger skuggor av olika slag.
Numera så jobbar jag nästan uteslutande i akryl. Men jag kan sakna oljans förmåga att förena sig och på så vis få jämnare övergångar från ljust till mörkt, vid skuggningar.
I mina träskulpturer så utgår jag alltid från trädet oförutsägbara växtsätt. Med andra ord så följer jag träets ådring, och på så vis skapas skulpturer som känns formsköna både för öga och händer. När man ser och känner på dem.
Peter Gruvander, Hässleholm
Utbildning
Mullsjö folkhögskola konstlinjen 80-81
Kyrkeruds folkhögskola konstlinjen 82-83
Umeå universitet 83-86 Bachelor of art
Jury
Jurybedömd utställning 2004 Hässleholms kulturhus
Jurybedömning mittskåne antagen 2013
Jurybedömning mittskåne antagen 2014
Tommy B Nilsson, Höör
Utbildning: Forum Målarskola Malmö 1971 – 1974
Måleri: Olja/Akryl
Wiveca Vohnsen, Tyringe
Att få göra något med händerna är ett måste för mig, annars mår jag inte bra, det kan vara något vackert att smycka vardagen med, gärna återbruk.
I mitt eget arbete inspireras jag ofta av det material jag redan har. Det är mycket ”bra o ha” som ryms i mitt lager.
I huvudsak är det vävning och broderi jag jobbar med men tycker också det är väldigt roligt att flippa ut i metall, plast och andra material. Någon har kallat mitt hantverk för hemslöjd med lite rocken-roll.
Jag driver sedan 25 år tillbaka eget företag där jag arbetar med allt från textilt konsthantverk och bruksföremål till offentlig utsmyckning och kyrkotextil.
Har i många år varit med på Formex-mässan i Stockholm och där fått återförsäljare både i Sverige och i utlandet. Jag kombinerar detta med kurser, skapande skola och workshops.
Genom Hemslöjden i Skåne har jag haft och har kurser i mycket av det man gjorde förr för att pynta och smycka med material som fanns och inte kostade något, som gräskronor, festspiror, festträd och -kronor.
Utställningen arrangeras med stöd av:
- Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och Kulturrådet
- Tyringe Sparbanks Utvecklingsstiftelse